Duivelse dilemma’s: De Vluchtkerk

brightOok dit jaar brengen De Balie, Human en Talent United vier avonden waarin Duivelse Dilemma’s centraal staan. Hiervoor zetten prominente filmmakers hun personages voor een keuze tussen kwaden. In de week dat de korte films uit de serie op tv te zien zijn, worden in De Balie de films op groot scherm vertoond en gaan de makers van de films in gesprek met publiek, politici en betrokkenen over de dilemma’s die in de films aan bod komen.

5 november: Duivelse dilemma’s: De Vluchtkerk
De voormalig partijleider Jacob de Bont (Helmert Woudenberg) is solidair met de vluchtelingen in de Vluchtkerk en zit aan bij hun laatste avondmaal. Om opnieuw aandacht te krijgen voor hun uitzichtloze situatie verzendt hij een tweet waarin hij claimt dat hij door de vluchtelingen is gegijzeld. In korte tijd explodeert het nieuws. Amir (Bright O. Richards) de leider van de vluchtelingen is woedend. Met zijn actie criminaliseert De Bont de vluchtelingen en geeft de overheid een argument om hard in te grijpen. De Bont probeert zijn fout te herstellen, maar de nieuwshype is niet meer terug te draaien. Met de ME voor de deur tikt de tijd weg. Wat moeten ze doen?

Op vrijdag 1 juni moesten de uitgeprocedeerde asielzoekers de Vluchtkerk in Amsterdam verlaten. Vier dagen ervoor speelden wij met hen alvast hun laatste dag. Een mix van feit en fictie.

Debat
Nederland respecteert de rechten van de mens. In hoeverre staat dat op gespannen voet met de behandeling van onuitzetbare vreemdelingen in Nederland? Is een humane oplossing mogelijk op globaal, nationaal en lokaal niveau, of is het dweilen met de kraan open? Er voltrekt zich in Nederland een verschuiving van ideologische politiek naar pragmatische politiek. Waar ligt de grens? Met o.a. Jan Pronk (politicus), Adriana van Dooijeweerd (voorzitter adviescommissie vreemdelingenzaken)

Met een gesproken essay van Arjen van Veelen (columnist NRC, schrijver, journalist). Klikhier voor meer informatie. Klik hier voor een video over de Vluchtflat.

Bron: Debalie.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s