‘Het Westen mist bezieling’

Nederland en andere westerse samenlevingen zijn klinisch en kil geworden en missen de bezieling en de zingeving die in Afrika volstrekt normaal zijn. Dat gemis is triest, zei theatermaker en acteur Bright O. Richards vorige week in ‘Dit is de Zondag’.

Richards verliet achttien jaar geleden zijn vaderland Liberia, op de vlucht voor de burgeroorlog die daar woedde. In Liberia was hij een beroemdheid vanwege zijn hoofdrol in de meestbekeken soapserie; in Nederland pakte hij zijn acteerwerk zo snel mogelijk weer op. Nu speelt hij in de door hemzelf geschreven en geregisseerde voorstelling ‘As I Left My Father’s House’.

Het toneelstuk verhaalt over de langdurige gevolgen van oorlog en over de gevaren voor en eenzaamheid van vluchtelingen tijdens hun vlucht. In de voorstelling verweeft Richards zijn eigen vluchtverhaal met dat van andere vluchtelingen, die hij tijdens het maken van het toneelstuk interviewde. En hij trekt een parallel met Mozes, Jezus en Mohammed, de belangrijkste personen van de drie grootste religies die alledrie moesten vluchten.

Met zijn voorstelling wil Richards christenen, joden en moslims op een andere manier naar hun eigen religie laten kijken. ,,In religie gaat het te weinig over kwetsbaarheid, genezing en hoop. Het draait vaak meer om instituties, macht en principes. We gebruiken de rijkdom van religie nu vooral om muren te bouwen. Dat is jammer, want daar is het veel te mooi voor.”

Doordat Richards zowel in Liberia als Nederland werkte als acteur, weet hij hoe groot de verschillen zijn tussen zijn Afrikaanse en zijn westerse publiek. ,,In Afrika liggen werkelijkheid en fantasie dichtbij elkaar. Mensen hebben daar nog een bepaalde kinderlijkheid. In Nederland is de mythische of rituele kant van het bestaan steeds meer aan het verdwijnen. Het onbreekt ons hier aan verbeelding, aan bezieling en zingeving.”

Klik hier voor meer info en om het gesprek te beluisteren.

 Bron: EO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s