Ter nagedachtenis aan Rob Wurms

Onze Rob is er niet meer! Op donderdagvond 24 maart j.l. is hij overleden na een hartinfarct.

‘Onze’ Rob was een mensch, een mens-mens, een mens met nesjomme. Rob was warm, geduldig, betrouwbaar, integer, duidelijk aanwezig zonder op de voorgrond te treden en met hart en ziel verbonden met het jodendom.

Het vervult mij met bewondering en liefde dat hij van zo ver weg kwam, dat hij zo’n tragedie heeft meegemaakt in zijn leven en toch zo veel liefde en toewijding in zich had.

Als geen ander heeft Rob ervaren wat er gebeurt als mensen elkaar niet accepteren en respecteren. Als joodse baby van 6 weken was het de bedoeling dat hij zou sterven, dat hij zou worden vermoord. Maar liefhebbende mensen wisten hem te redden door hem een onderduikplekje te geven in hun gezin.

En hoe Rob dat leven heeft ingevuld is bewonderenswaardig te noemen. Natuurlijk, er hing altijd een ernst over hem, een bepaalde zwaarte. Zijn tocht was zwaar, soms moeizaam, gevuld met angst. Maar ook doelgericht, positief, strijdbaar en vol mededogen en liefde.

Ook aan onze voorstelling heeft hij zich met hart en ziel verbonden. Hij heeft zich opengesteld en zijn geschiedenis geschonken ten gunste van de dialoog tussen moslims, joden en christenen.

Zijn bijnaam was Sjolemmacher; Jiddish voor vredemaker. Hoe groots is het om met zo’n verleden en zo’n start, een dergelijke bijnaam te verkrijgen.

“Moge zijn ziel opgenomen zijn in de bundel van het eeuwige leven, in Uw beschermende aanwezigheid, samen met de zielen van onze voorouders en alle rechtvaardigen die de eeuwige rust genieten, en moge wij met hem in liefde verbonden blijven.”

Bright Richards

Advertenties

2 gedachtes over “Ter nagedachtenis aan Rob Wurms

  1. Rob: ik ken je niet ren ik ken je wel. Ik ken je gedachtegoed dat door rmensen als jij werd en wordt gedfeeld en doorgegeven.Mensen van Wereldkinderen, van War Child , van Ban- de- Bom, van Amnesty International ,van Greenpeace en uiteindelijk ook van As I left my father’s house. Op Palmzondag 17 april spelen julliie in Roden.Jij bent daar wel en niet bij . Lijfelijk niet; liefelijk wel.Want Protestanten herdenken met liefde en eerbied jouw protest. en eren je met een Palmtak.. Rob Wurms:a real Gentle Man! Shalom em mazzel tov ,Rob! Luut Edel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s