‘As I Left My Father’s House’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

In het kader van de tentoonstelling Passie voor perfectie heeft De Nieuwe Kerk Amsterdam vier verrassende smaakmakers uitgenodigd voor het project Islam Nu. De vier smaakmakers zijn Tarik Yousif, Naema Tahir, Bright O. Richards en Funda Müjde. Onder leiding van change agent Kirsten van den Hul gaan zij ieder op eigen wijze het gesprek aan. Welke rol speelt religie vandaag de dag? En wat kunnen we ermee? Met film, literatuur, theater en het woord leveren Islam Nu en de smaakmakers een bijdrage aan de dialoog over geloof en samenleving.

Passie voor perfectie is het toonbeeld van diversiteit binnen de islamitische kunst waar schoonheid en esthetiek de boventoon voeren. In Islam Nu is de diversiteit van de islam het vertrekpunt van de maatschappelijke discussies. De Nieuwe Kerk wil met dit initiatief het publiek bij de tentoonstelling betrekken. Via de sociale media zoals Facebook en Twitter biedt het initiatief Islam Nu iedereen de gelegenheid om mee te praten en denken over maatschappelijke kwesties en over de kunstschatten uit de tentoonstelling. Met als doel de dialoog te voeden met nuances en visies van iedereen.

De smaakmakers zetten hiervoor de toon met vier avonden in De Nieuwe Kerk en vier avonden in het land, van het hoge noorden tot het diepe zuiden. Zo verspreidt Islam Nu zich als een vlek over Nederland. Islam Nu is mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van Stichting DOEN.

Aanmelding
Islam Nu-avonden buiten Amsterdam zijn gratis toegankelijk. De avonden in De Nieuwe Kerk zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling. Aanmelding is verplicht via www.nieuwekerk.nl/islamnu.

Islam NU is onderdeel van de uitgebreide publieksprogrammering bij de tentoonstelling Passie voor perfectie. Zie ook www.nieuwekerk.nl.

Programma Islam Nu

Tarik Yousif – Besneden Monologen (Yousif ziet u op bovenstaande foto)
(donderdag 17 maart, 20 uur De Nieuwe Kerk, Amsterdam)
(woensdag 6 april, 20 uur USVA In Theater, Groningen)
De gesluierde vrouw staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Maar wat weten we nu eigenlijk van de besneden man? Tarik Yousif ging naar hem op zoek. Hij bleek overal te zijn: de religieuze besnedene, de culturele besnedene en de functioneel besnedene. Avondenlang vonden gesprekken plaats tussen en met mannen. Met thee en bier. In het openbaar en in besloten kring. Het resultaat is simpelweg: Besneden Monologen.
Tarik Yousif is presentator, creatief directeur, columnist en ondernemer die zich beweegt op het raakvlak tussen cultuur en maatschappij. Zijn filosofie: experimenteer, altijd en overal. Zijn motto: het leven is veel te kort om niet leuk te zijn.

Naema Tahir – Het dilemma van de Oosterse bruid
(woensdag 30 maart, 20 uur Theater Pepijn, Den Haag)
(donderdag 31 maart, 20 uur De Nieuwe Kerk, Amsterdam)
In Het dilemma van de Oosterse bruid zoekt Naema Tahir een antwoord op een van de grootste vragen in onze multiculturele samenleving: met wie mag je trouwen? Kan ik trouwen met iemand van een andere religie of cultuur of mag dat niet van de traditie? Aan de hand van filmbeelden en van fragmenten uit haar eigen werk wordt het publiek uitgenodigd samen te zoeken naar een hoopvolle boodschap.
De in het Verenigd Koninkrijk geboren Naema Tahir is juriste, columniste en schrijfster. Ze debuteerde in 2005 met de bundel Een moslima ontsluiert. Van haar hand verschenen verder Kostbaar bezit (2006), Eenzaam heden (2008) en de politieke sprookjesbundel Groenkapje en de bekeerde wolf (2008). Haar juridische roman Bruid van de dood, over huwelijksdwang bij Europese moslimvrouwen, wordt in april 2011 gelanceerd.

Bright O. Richards As I Left My Father’s House
(
donderdag 7 april, 20 uur De Nieuwe Kerk, Amsterdam)
(tweede datum nader bekend te maken, zie website voor update)
In As I Left My Father’s House verweeft de van oorsprong Liberiaanse theatermaker Bright O. Richards het verhaal van vluchtelingen met teksten uit de heilige boeken Tenach, Bijbel en Koran. Ook aartsvader Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed werden door crisis en oorlog gedwongen te vluchten en een weg op te gaan vol onzekerheid en gevaar. Wat betekenen geloof, hoop en liefde in het licht van migratie?
Bright O. Richards is verhalenverteller, acteur, doelgroepmakelaar en intercultureel trainer. Met zijn stichting New Dutch Connections probeert hij de kloof tussen ‘wij’ en ‘zij’ te verkleinen door het inzicht over ‘de ander’ te vergroten.

Funda Müjde Allemaal onderweg
(donderdag 14 april, 20 uur De Nieuwe Kerk, Amsterdam)
(dinsdag 5 april, 20 uur Burgerweeshuis, Deventer)
De vraag Waar kom jij vandaan? staat centraal deze avond. Samen met Diversity Joy, snelkookpan voor contact, neemt Funda Müjde u mee op een zoektocht rondom het thema van verbinding; in blindheid en in zicht. Als we allemaal buitenstaanders zijn, zijn we ook allemaal gelijk. Dat inzicht wordt gevierd met interactief theater.
De van oorsprong Turkse Funda Müjde is een veelzijdige cabaretière en actrice. Van film, televisie en toneel tot een wekelijkse column in De Telegraaf en haar wekelijkse radioprogramma bij de NTR, Funda is Funda: alert, eigenzinnig, spontaan en actueel.

Kirsten van den Hul (Deventer, 1976) is freelance change agent. Ze presenteert, schrijft, adviseert en coacht op het kruispunt van cultuur, diversiteit, communicatie en verandering. Door haar brede talenkennis (onder meer Arabisch, Spaans en Russisch) en buitenlandse woon- en werkervaring is Kirsten een echte wereldburger, die liever uitgaat van wat mensen bindt dan van wat ze scheidt. Als Oost-Europadeskundige werkte ze voor verschillende internationale organisaties, waaronder Mama Cash en de European Cultural Foundation. In Tunesië, waar ze Arabisch studeerde, gaf ze communicatietrainingen in opdracht van de Tunisian American Chamber of Commerce. Na een communicatie- en veranderproject voor SHV Gas werkte Kirsten als programma-coördinator bij Cultuurfabriek, waar ze onder meer betrokken was bij WOMEN Inc.

//

Advertenties

Een gedachte over “‘As I Left My Father’s House’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s