Terugblik optreden in Julianakerk

In de Julianakerk te Den Haag werd op 15 december 2010 de voorstelling As I Left My Father’s House opgevoerd. De voorstelling werd aangeboden door het Prinsjesdagcomité in samenwerking met STEK en Kerk in Actie.
 
De ruim 80 aanwezigen namen plaats in het Labyrint waar zich ook de spelers en zangers bevonden. Door de spelers en zangers werden zij meegenomen in de levensgeschiedenis van een moslimvluchteling, een christenvluchteling en de zoektocht van een joodse man naar zijn wortels. De laatste groeide als kind op in een christengezin. Zijn joodse ouders kwamen in de Tweede Wereldoorlog om in de vernietigingskampen.

De aanwezigen werden op indringende wijze gewaar hoe het leven is te midden van een verwoestende oorlog, waarin van alle kanten de dood opdoemt, en waar de rampspoed eigenlijk te groot is voor woorden. Geconfronteerd werden zij met de blijdschap en de dankbaarheid aan God om het leven, bij geboorte van een nieuw kind, maar ook met de vragen aan God als het gaat om het immense lijden. Het belang van familiebanden, de band tussen kind en ouders. De gevolgen van de traumatische ervaringen ook op lange termijn.

In dit stuk wordt recht gedaan aan de werkelijkheid van vluchtelingen in Nederland, wat belangrijk is. Immers, er wordt zo vaak onrecht gedaan aan hun geschiedenis door negatieve stukken in de krant door negatieve interpretaties tot op het niveau van overheidsbeleid. Het is goed dat er recht wordt gedaan, dat zij door middel van dit stuk worden gerehabiliteerd.

Daarnaast liet het stuk op sublieme wijze zien hoe ieder religieus mens in relatie met zijn God met de vragen rond leven, dood en lijden worstelt. Dat hoe dan ook als een groep mensen lijdt, dit lijden ook andere godsdienstige groepen raakt, dat we samen een geheel zijn, de mensheid.

Bijzonder en ook menselijk was het dat uiteindelijk alle drie de spelers kozen voor het leven, en er steeds naar zoeken om het Goede Leven door te geven aan hun kinderen, en anderen op deze wereld.

Bron: Kerkinactie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s