Interview Bright Richards in ‘Heart & Society’

In het themanummer ‘Culturele diversiteit’ van Heart & Society (voorjaar 2010) staat een interview met Bright Richards. Hieronder vindt u een deel van dit interview, dat in z’n geheel te lezen is op http://www.kunstenaarsenco.nl/sbeos/doc/file.php?nid=4885

Wat gebeurt er als niemand zijn nek meer durft uit te steken?
Tijdens ons gesprek blijft Bright Richards staan en lopen, en vertelt zonder pauze en met passie over wat hem drijft. “Het gaat mij niet alleen om het theater zelf maar om het bezig zijn met een maatschappelijk issue.” Vanuit de verwondering over het feit dat mensen die elkaar niet eens persoonlijk kennen, elkaar veroordelen en zelfs haten vanwege bijvoorbeeld religieuze verschillen, maakte Richards met zijn stichting New Dutch Connections het theaterstuk dat zich richt op de overeenkomsten binnen de drie religies ‘van het boek’. “Het gaat over migratie, religieuze identiteit en participatie in een wereld die huilt en kraakt.” Teksten uit de Bijbel, de Koran en de Tenach vloeien samen met de persoonlijke geschiedenissen van gevluchte migranten. “Mohammed, Jezus en Mozes verlieten ook hun land op de vlucht voor vijandigheid, agressie, armoede of oorlog.” Na een succesvolle pilot in de Antoniuskerk in de wijk Lombok in zijn woonplaats Utrecht, wil Richards het stuk door het hele land opvoeren. “Ik wil christenen, joden, moslims en niet-gelovigen verleiden tot een gesprek dat verdergaat dan de gebruikelijke beleefdheden aan een gezellige tafel.”

Publieksparticipatie
Het stuk roept niet alleen op tot dialoog, maar komt ook door dialoog tot stand. “Ik zie dat ons huidige theater steeds meer op film gaat lijken. Mensen zitten in de zaal, kijken en gaan weer weg. Er is geen contact tussen het publiek en de acteurs. Tegelijkertijd weet ik dat migranten dat theater niet opzoeken, maar wel wekelijks in hun kerk of moskee bijeenkomen. Daar hebben zij een stem. In veel niet-westerse culturen is publieksparticipatie normaal, voelt het als ‘thuis’. As I left my father’s house maak ik daarom samen met het publiek, de religieuze groepen. Ik laat ze invloed uitoefenen op het script, de repetities bijwonen. Ik wil dat ‘hun’ kunstenaars meedoen in het stuk.”

Advertenties

Een gedachte over “Interview Bright Richards in ‘Heart & Society’

  1. vandaag de fascinerende opvoering gezien van As I left my father’s house.
    Zijn er ook (enkele) teksten beschikbaar?
    En is het mogelijk de teksten van de zang te begrijpen dmv enige toelichting?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s